KONTAKT 

Razvojna agencija Sora
Turizem Škofja Loka

Telefon:
04 517 06 00

e-pošta:
info@visitskofjaloka.si
 

www.visitskofjaloka.si

 

Generalni pokrovitelj

Zlati in srebrni pokrovitelji

 

Zlati pokrovitelji

 

 

 

 

 

Srebrni pokrovitelji

 

 
 

 

 Sopokrovitelj

 

 

 

 

 

HISTORIAL 2019

VAS VLJUDNO VABI NA CELODNEVNA

DOŽIVETJA ŠKOFJELOŠKE ZGODOVINE

 V SOBOTO, 22. JUNIJA 2019

 

 

Historial Škofja Loka

Spoštovani občanke, občani, spoštovani obiskovalci!

Ena prvih srednjeveških prireditev, ki je skušala na poseben način priklicati in obuditi nekdanjega srednjeveškega duha starega mestnega središča, je bila Venerina pot. Ampak ni bila samo to, Venerina pot je bila začetek poti bolj poglobljenega raziskovanja in odkrivanja naše zgodovinske in kulturne istovetnosti.  

Potrebno pa je bilo storiti nov korak, stopiti na novo pot. Tako je nastal "Historial Škofja Loka", kar je novo enotno ime za vrsto zgodovinsko-etnoloških dogodkov, ki bo vsak zase ohranjal del škofjeloške zgodovine. Tako bo izvirno, a še zmeraj pristno predstavljena stoletna krajevna kulturna in zgodovinska dediščina škofjeloškega območja.

In v resnici se bo vnovič razkrilo pravo bogastvo materialne in duhovne kulture: tradicionalna umetnostna obrt, ki temelji na dolgi cehovski tradiciji starodavnih rokodelskih mojstrotv; bogate recepture grajske in tradicionalne ljudske kulinarike, kot ju je bil nekoč davno okušal že oglejski kancler Santonini, spoznavali bomo srednjeveško in renesančno glasbeno zapuščino, vstopili v svet dramatičnih srednjeveških pesmi in balad, v mestnem tlaku pa se bodo vnovič zarisovali renesančnih plesni koraki... In sejem bo postal vse bolj živ in vse bolj naš, avtentično loški.

S Historialom tako ne (pri)dobivamo samo izjemno zanimive in pristne zgodovinsko etnološke prireditve, pač pa z njim Škofja Loka postaja mesto, kjer iz bogastva lastne kulturne dediščine znamo ustvariti nadvse zanimive in privlačne turistične zgodbe. In Škofja Loka ima zgodbe, ki predstavljajo brezčasnost in zmožnost povezovanja različnih časovnih obdobij.

Tudi, ko je tiha, je Škofja Loka polna zgodb. To pa ne pomeni, da ni treba več pripovedovati starih, niti ne pomeni, da ne moremo ustvarjati novih. Zato prijazno vabljeni na prireditve Historiala Škofja Loka 2019, kjer se bomo skupaj znova seznanili z našimi loškimi "štorijami" in nadvse pazljivo prisluhnili naši Historii.

Župan
Tine Radinja
 

SODELUJOČI
Pokrovitelji

V materialu so nam pomagali tudi:

Cvetličarna Flora, Mira Šubic s.p.

KGZ z.o.o. Škofja Loka

Tiskarna GTO Košir